Máš na mysli "Antrag auf Lohnsteuer-Ermäßigung a Antrag auf Behandlung als unbeschränkt..... "to je všechno jasný.
Pokud tedy budu danit(podávat danové přiznání a platit daně) sám a pouze z mého příjmu proč mám vyplnovat příjmy manželky? A co mé příjmy z ČR?
Na FU v ČR mi řekli, že v mém případě příjmy z ČR daním v ČR co mám v Nemecku to je nezajímá. Na FU v Německu jsem tento rok ještě nebyl.
Jediný formulář, který chtěli, se jmenuje:
Bescheinigung EU/EWR
der ausländische Steuerbehörde zur Einkommensteuererklärung
- für Staatsangehörige von Mitgliedsstaten der EU
Je dvojjazyčný, je tam jedna polovina manžel, druhá manželka. Údaje, jména, příjmení, adresy a takové ty blbosti. A pak nejdůležitější odstavec:
"Příjmy, jež ve státě trvalého pobytu podléhají zdanění". - já u sebe nevyplnil nic, u manželky tam český Fin. úřad vyplnil jeden řádek z jejího daňového přiznání a orazítkoval to.
Stejnou (a jedinou) částku příjmů manželky chtěl po mně nadiktovat můj Steuerberater při sestavování mého daňového přiznání v Německu. A to je všechno.
Pro pořádek opakuji, že výše popsaný formulář jsem odevzdával na něm. Finanzamtu jen z důvodu přiznání III. Steuerklasse. A pro ještě větší pořádek zopakuji, že pokud máš pracovní smlouvu na dobu neurčitou, stačí tento formulář přivézt jednou za 3 roky.
Jinými slovy, pro potřeby něm. daňového přiznání po mně Steuerberater nikdy nechtěl žádné potvrzení ani žádný formulář který by se jakkoliv týkal manželky. Pouze chtěl ústně sdělit jakou částku má u ní napsat do příjmů. Vydělil to na kalkulačce kurzem, vepsal to tam v € (směšná suma) a hotovo. Nikdy nic z Finanzamtu nerozporovali ani nežádali žádné dodatečné důkazy z Čech...
Petr
P.S. Takto to probíhalo u mne a probíhá u mého daňového poradce. Netvrdím a nikdy tvrdit nebudu, že je to univerzální návod proveditelný na kterémkoliv něm. Finanzamtu.